Intretinera piscinei, sfaturi

Sfaturi Practice inceputul-de-sezon

Tratarea apei în piscina este un proces simplu, odata ce stapânesti câteva notiuni de chimie si fizica. Poate fi chiar un motiv sa dezbateti cu copiii care au început studiul acestor stiinte câteva cunostinte care pot fi atât utile cât si distractive.

Principalii parametri care influenteaza calitatea apei sunt:

  • pH-ul

  • nivelul de oxidant (clor sau oxigen activ, in functie de modul ales de tratare)

In plus, asupra aoei se actioneza si cu substante antialga

Spalarea filtrului cu nisip. Back-washing

Chiar daca apa din piscina este tratata corect, acumularea de substante dizolvate (in special saruri) este inevitabila.Concentratia excesiva de saruri poate fi prevenita doar adaugand apa proaspata dupa un program regulat. Cantitatea de apa proaspata ce trebuie adaugata este de 5% din volumul total/saptamana, echivalentul a 5 minute de back-washing cu filtru de nisip. In cazul piscinelor acoperite riscul acumularii de saruri este mai mic deoarece cantitatea de apa evaporata este mai mica, reducandu-se astfel si cantitatea de apa proaspata ce trebuie adaugata regulat.

Inceputul sezonului

BAYROL recomanda schimbarea apei o data pe an, pentru piscinele exterioare,iar in cazul piscinelor interioare la un interval de 2-3 ani. Cel mai potrivit moment pentru schimbarea apei este primavara deoarece piscina necesita curatare dupa fiecare iarna. Daca piscina goala nu prezinta depuneri de calcar si poluanti, verificati filtrul si umpleti cu apa proaspata. Dupa reglarea pH-ului intre valorile 7.0-7.4 se aplica un tratament soc pe baza de clor.

Curatarea

Este recomandata curatarea piscinei cel putin o data pe an ,la schimbarea apei, pentru a indeparta depunerile de calcar si microorganismele (bacterii, alge) de pe fundul si peretii piscinei. Curatarea se poate face cu o perie obisnuita folosind Decalcit Super. Pentru suprafete mai sensibile (plastic, liner) se recomanda curatarea cu Adisan.

Ingrijirea pe perioada iernii

Pe perioada iernii va recomandam sa nu drenati apa din piscina deoarece exista riscul ca peretii piscinei sa se deterioreze datorita presiunii exercitata de sol. O piscina plina este mai putin vulnerabila factorilor externi (diferente de temperatura, obiecte cazute,etc). Pentru prevenirea dezvoltarii algelor si depunerilor de calcar aplicati Puripool. Acest produs este special pentru tratarea apei pe perioada iernii,facand curatarea de primavara mult mai usoara.

Intretinerea filtrului

Cea mai comuna cauza a turbiditatii apei din piscina este filtrul murdar sau contaminat.Aceasta problema pare in general la piscinele unde viteza procesului de back-washing nu este suficienta.Solutia acestei probleme este noul FilterShock pentru curatarea si dezinfectarea filtrului.

Prevenirea efectelor apei dure

In regiunile cu apa dura exista un pronuntat risc al depunerii de calcar.Pentru a preveni efectele negative ce insotesc depunerile de calcar, recomandam adaugarea de Calcinex la inceputul fiecarui sezon si completare la fiecare spalare de filtru(backwash).

In functie de duritatea apei din piscina, se dozeaza intre 250 ml si 750 ml Calcinex pentru fiecare 10 m3 apa(10 000 litri).

Ingrijirea pe timp de vacanta

In cazul in care nu aveti un sistem automat de intretinere a piscinei si intentionati sa lipsiti mai mult de 8 zile, trebuie sa aplicati un tratament cu un ingredient activ pentru dezinfectie si prevenire a dezvoltarii algelor.Piscina ar trebui acoperita (daca e posibil), iar dispozitivul ce asigura circularea apei trebuie lasat in functiune (pentru jumatate din timpul programului obisnuit)

Daca aveti un filtru cu nisip adaugati in procesul de back-washing o cantitate suficienta de apa proaspata; aduceti pH-ul intre valorile 7.0-7.4 si puneti in skimmer VariTab.

In cazul unui filtru cu cartus tratamentul consta in aplicarea catorva tablete Chlorilong ,in dispozitivul de dozare, in functie de marimea piscinei. Nu uitati sa aplicati o cantitate dubla de Desalgin sau Bayroplus. Chiar daca la intoarcerea din vacanta apa este in stare buna este necesara spalarea filtrului folosind FilterShock.

Evitarea aparitiei petelor decolorate

Dezinfectantii concentrati au un efect decolorant. Din acest motiv tabletele de dezinfectant cu dizolvare lenta nu se pun direct in apa piscinei. Acestea se pun in skimmer sau intr-un dispozitiv de dozare! Folosind granulele Chlorifix nu apare riscul decolorarii.

Important! In cazul piscinelor cu liner, nu aruncati pastilele efervescente de clor, Chloriklar, sau clorul granulat, Chlorifix, direct in piscina. Dizolvati produsele inainte in galeti cu apa si pe urma imprastiati solutia pe suprafata apei din piscina. Folositi materiale de protectie!

Prezenta ionilor de fier, magneziu sau cupru

Prezenta fierului,magneziului sau cuprului creste considerabil turbiditatea apei.In general precipitatii acestor metale pot fi inlaturati prin floculare. Pentru o inlaturare optima a nedoritilor ioni metalici se aplica un tratament soc cu Chlorifix sau cu Chloriklar pentru a oxida tot fierul si magneziul. Pentru o inlaturare cat mai eficienta se aplica Superflock Plus in skimmer.

Piscine mici. Piscine supraterane.

Tabletele Minilong ,pe baza de clor, sunt ideale pentru o dezinfectie permanenta a apei din piscinile de dimensiuni mici.De asemenea Bayroklar MiniPool Set (pe baza de oxigen activ) poate fi folosit in tratarea apei din piscinile de mici dimensiuni.